Blogs over Gezondheid

Zon en spataderen

Veilig zonnen

Na een behandeling aan spataderen kun je de eerste 6 tot 8 weken geen gebruik maken van de zonnebank.

Dit zijn de vier meest voorkomende behandelmethoden:

  • VNUS Closure fast/EVLT Procedure (laser)
  • Muller techniek
  • Sclerocompressietherapie
  • Strippen

Wanneer mag ik weer onder de zonnebank?

Je kunt weer onder de zonnebank wanneer de blauwe plekken op jouw benen verdwenen zijn. Wanneer je met blauwe plekken onder de zonnebank gaat heb je kans op bruine verkleuringen, die blijvend kunnen zijn. Wij adviseren de eerste 6-8 weken na de behandeling de zonnebank niet te gebruiken in verband met ultravioletlicht/straling.

 

Wanneer mag ik mij weer gaan douchen?

De operatiewondjes mogen de eerste eerste vijf dagen na de operatie niet nat worden. Je kunt dus die dagen niet baden of douchen. Blauwe, harde plekken en verkleuringen (bloeduitstortingen) in het geopereerde gebied zijn heel normaal en verdwijnen na verloop van weken. Eventueel kun je deze plaatsen insmeren met Arniflor van VSM. (te verkrijgen bij apotheker of drogist)

Wanneer kan ik weer aan het werk en sporten?

Na de operatie kunt je gewoon weer lopen en traplopen, zij het met mate. Wel moet je regelmatig rust nemen en het been hoog leggen. Doe een kussen onder het voeteneinde van de matras zodat jouw benen wat hoger komen te liggen tijdens het slapen.

Vermijd zware inspanning en neem de tijd voor jezelf, na een week kan je over het algemeen weer aan het werk en weer sporten. De eerste week niet autorijden of fietsen en na een week mag u ook weer sporten. (na een strip of cross is het 2 weken niet sporten)