Blogs over Gezondheid

Wintermoeheid of Winterdepressie

zonnebank-helpt-bij-stress

Is er een verschil?

Wat is het verschil tussen winterdepressie of wintermoeheid?

Wintermoeheid kent minder lichamelijke en/of geestelijke bijwerkingen dan bij een winterdepressie. De pieken en dalen van wintermoeheid zijn vaak minder. Zoals het woord al duidelijk maakt gaat het bij wintermoeheid voornamelijk om de vermoeidheid.

Daar waar mensen last hebben van een winterdepressie gaat het vaker om stemmingsproblemen zoals bijvoorbeeld somberheid. Het kenmerkend verschil met een normale depressie is dat de bijwerkingen enkel in de wintermaanden voorkomen. Wat ook erg interessant is, is dat mensen die in de winter klachten hebben vaak kampen met een verhoogde slaap- en eetbehoefte.

Lichttherapie / zonlicht heeft een bewezen invloed op zowel de hoeveelheid melatonine als op de menselijke biologische klok. In onze zonnestudio is er een zichtbaar verschil op te merken wanneer mensen met wintermoeheid komen zonnen. Zij voelen zich een stuk beter na een zonnebanksessie.

Bij een echte winterdepressie kunnen wij verlichting bieden maar niet meer dan dat. Voor een oplossing zult u zich moeten wenden tot uw huisarts. Deze kan de nodige inlichtingen geven over de aan te schaffen speciale medische lampen of het voorschrijven van medicijnen. (antidepressiva)