Blogs over Bruiningsadvies

Wat zijn bronzers?

En wat doen ze precies?

Een van de meest gestelde vragen bij de keuze van een zonnecosmetica is wat nu precies een bronzer is.

De naam bronzer komt van Bronzing en is een proces waarbij er op de oppervlakte (van in dit geval de huid) een bronzenachtige reactie ontstaat door ingrediënten/stoffen die hier op worden toegepast.

Een bronzer is kortweg gezegd een algemene naam voor ‘stoffen’ die je huid kleuren.

Twee soorten bronzers

Je kunt bronzers in twee categorieën delen;

1.     Natuurlijke bronzers en

2.     Chemische bronzers

Natuurlijke bronzers zijn ingrediënten/stoffen die wij bijvoorbeeld in ons dagelijks leven gebruiken of uit de natuur komen. Je kunt hierbij denken aan karamel, koffie, walnootdopextracten, rietsuikerstoffen of Monoï de Tahiti.

Natuurlijke bronzers zijn over het algemeen allemaal langzame bronzers. Dit betekent dat de kleur langzaam wordt voorbereid in de eerstvolgende twee dagen.

Chemische bronzers zijn stoffen zoals Erythrulose en DHA (Dihydroxyaceton) is een ketosesuikermolecuul die reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden.

Door de chemische reactie ontstaat er snel een zichtbaar bruine kleur op de huid. Van DHA wordt ook gezegd dat het een ‘snelle’ bronzer is.

Is dit wel gezond?

DHA en de reactie welke deze veroorzaakt is geheel ongevaarlijk. Het is een huideigen reactie in combinatie met deze stof.

Vlekt of niet?

“Nee, laat ik maar zonder bronzer doen want dat vlekt”. Ook dit is weer het klassieke voorbeeld van de Nederlandse consument -het denken in hokjes-

Wellicht zou je kunnen vragen of alle bronzers vlekken. Dit is niet het geval. De meeste natuurlijke bronzers vlekken niet. Al heb ik soms klanten gehad die presteren hiervan nog strepen te krijgen.

Maar deze overtuiging komt natuurlijk niet uit de lucht vallen.

Bijna iedere vrouw is er wel ingetrapt; “mooi egaal bruin met de Dove bodylotion”. Yeah right, een superslim marketing product maar met verschrikkelijke nachtmerries als uitkomst wat betreft “mooi egaal bruin”.

Conclusie

Ik vraag altijd aan de klant ‘wat is uw wens’? Wanneer hierop wordt geantwoord “op een veilige en snel manier mooi bruin worden”, dan geef ik altijd het advies om een zonnecosmetica met bronzer te gebruiken.

Dit zorgt voor een iets mooiere egale bruining dan zonder bronzer.

Maar wanneer u (met huidtype 2) weer voor het eerst komt na een lange winter adviseer ik altijd eerst het eigen pigment op gang te brengen en daarna over te stappen op een zonnecosmetica met bronzer.