Blogs over Gezondheid

Kun je een tekort hebben aan vitamine D?

En hoe ernstig is dat eigenlijk?

Wanneer je onder de zonnebank gaat of buiten in de zon bent, maakt je lichaam direct vitamine D aan. Uv-straling zet de aanmaak van vitamine D namelijk in werking. Wanneer je in de maanden april tot en met oktober dagelijks zo’n twintig minuten buiten bent, maakt je lichaam door de zon al voldoende vitamine D aan. Toch komt een tekort aan deze belangrijke vitamine regelmatig voor.

Hans van Leeuwen, hoogleraar calcium- en botstofwisseling aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, legt uit. “Vooral aan het einde van de winter heeft de gemiddelde Nederlander een chronisch tekort aan vitamine D3. Dit komt door het geringe aantal uren zon per dag.

Mensen die in gematigde klimaatzones leven, zoals Nederlanders, hebben een extra groot risico om zo’n tekort te ontwikkelen.

Lichamelijke klachten, zoals chronische vermoeidheid, ontstaan wanneer er te lang een groot te kort aan vitamine D is. Het probleem is bovendien dat we bang gemaakt worden voor de zon. Er is natuurlijk ook een keerzijde. Je schiet je doel voorbij wanneer je de hele dag in de volle zon ligt te bakken.”

Leef, eet en zon gezond en denk aan je vitamine D-niveau!

sun-bij-sun-id