Blogs over Veiligheid

Met 30 graden onder de zonnebank?

Jazeker! Juist dan!

Met een dikke hittegolf nog vers achter de rug blijf ik het toch herhalen. Kijk uit met zonnen aan strand of plas. Het klinkt misschien niet logisch, maar zonnen onder de zonnebank is op zomerse dagen veel verstandiger. Vorige week werd een zonkracht gemeten van 8 -9. De zonkracht geeft de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht weer die de aarde bereikt. Dit neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert dan ook per seizoen en het moment van de dag.

Warmte heeft geen invloed op de zonkracht: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV-straling afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag, die zich op grote hoogte in de atmosfeer bevindt, beschermt het aardoppervlak tegen UV.

Het is logisch dat mensen met tropische weer verkoeling zoeken aan strand, zwembad of zwemplas. Lekker ontspannen, zwemmen en genieten is heerlijk op een zomerse dag. Er is echter ook een nadeel.

De zon belast de huid en dat kan resulteren in roodheid of zelfs verbranding. We weten dat we ons goed dienen in te smeren met een goede zonnebrandcrème met UV-filter.

Maar hier gaat het vaak fout. Over het algemeen gebruiken we, en vooral kinderen en jongeren, een te lage UV-filter, smeren we ons te dun in en herhalen we het te weinig tijdens een dagje strand.

Daarom adviseer ik juist om met 30 graden onder de zonnebank te gaan. Stap daarna onder de douche, smeer je huid in met een créme met UV-filter en zoek de rest van de dag schaduw op. Afhankelijk van de hoogte van de UV-filter kun je je later nog eens insmeren.

Bij Sun-ID geven we advies over de kracht van onze zonnebanken en de duur van het zonnen. Verbranden is daarom bij ons uitgesloten!

verbrand