Blogs over Gezondheid

Genoeg zon voorkomt griep

Gematigde blootstelling aan zonlicht geeft fikse oppepper aan immuunsysteem

Een kwartiertje per dag met gezicht en armen in de zon rond 12 uur of regelmatig onder de zonnebank met het hele lichaam zonder te verbranden. Het levert niet alleen voldoende Vitamine D op, maar blijkt ook een ferme oppepper te zijn voor je gehele immuunsysteem. Tot deze conclusie kwamen Australische wetenschappers. 

Gematigde blootstelling

Het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van zonlicht op het lichaam is de afgelopen jaren internationaal toegenomen. Hieruit blijkt steeds vaker dat de zon veel meer doet dan alleen de – voor de gezondheid – zo belangrijke Vitamine D aan te maken.

Een studie uitgevoerd door de ondermeer wetenschappers van de universiteit van Perth zette alle bestaande onderzoeken naar UV effecten op de gezondheid van de mens op een rij. Zij concluderen dat gematigde UV blootstelling met name een sterk stimulerend effect heeft op het menselijke immuunsysteem.

Voorkomen Psoriasis, MS en Astma

Het menselijke immuunsysteem kan vooral in de maanden met de ‘r’ een oppepper gebruiken. Het is van groot belang in de bestrijding van veel voorkomende infectieziekten zoals griep en verkoudheid.

In de herfst en winter is de zon te zwak en bedekken we ons lichaam met kleding tegen de temperatuur. In de studie wordt er verder op gewezen dat gematigde blootstelling aan ultraviolet licht van groot belang is bij het voorkomen van Psoriasis, MS en Astma.

Logische verklaring vatbaarheid virussen

Het Australische onderzoek onderbouwt de logische verklaring voor het feit dat rond de jaarwisseling verkoudheid en griep grootschalig de kop op steken: we missen de zon. Er lopen internationaal verschillende wetenschappelijke onderzoeken gericht op het verstandig gebruik van de zonnebank.

Die zullen moeten uitwijzen of de zonnebank inderdaad het antwoord is op de zonloze maanden, zoals eerdere studies van o.a. de Noorse Professor Moan al vaststelde.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Y1f5FwCV2MU

Natuurlijk genieten van de zon

Het is wetenschappelijk onomstreden dat de mens zo is vormgegeven dat hij voor 90% van zijn vitamine D behoefte afhankelijk is van de zon.

Een voldoende niveau aan Vitamine D in het bloed is dan ook praktisch onhaalbaar om via het dieet te verkrijgen. Dan zouden we allemaal 365 dagen per jaar veel vette vis moeten eten. In dat geval is er eenvoudig weg niet voldoende vis op de wereld, evenmin zou dit erg duurzaam zijn.

Heel natuurlijk dus dat de mens vaak met zoveel plezier profiteert van de zonnestralen. Het is de meest efficiënte en enige natuurlijke wijze om Vitamine D op peil te houden.

Bron: Nature Reviews Immunology / AOP, published online 19 August 2011; doi:10.1038/nri3045
Door: Dr. Hart en Dr. Gorman van Telethon Institute for Child Health Research, Centre for Child Health Research, University of Western Australia en Dr. Finlay-Jones van de Edith Cowan University, Perth.

Bron: Branchevereniging SVZ

 

 

**Heb jij positieve of negatieve ervaringen met zonnen en griep? Laat anderen en ons het weten! Alvast bedankt!