Blogs over Gezondheid

De risico op een beroerte wordt vermindert door zonlicht

 Frequente zonblootstellingen verminderd kans op een beroerte met 60 procent

“Wij horen erg vaak –onterecht!– hoe slecht de zon voor ons kan zijn, in termen van huidkanker,”  vertelde Dr. Les lie McClure, een professor Biostatistiek verwant aan de Universiteit van Alabama in Birmingham, aan HealthDay Nieuws. “Maar dit onderzoek over blootstellingen aan zonlicht wijst erop dat er ook positieve resultaten kunnen zijn met betrekking tot het verblijven in de zon.”

 Het onderzoek, welke nog gepubliceerd moet worden, werd gepresenteerd op de jaarlijkse vergadering van de “American Stroke Association” in New Orleans eerder deze maand.

Dr. McClure, mede auteur van deze studie,  is geen specialist op het gebied van huidkanker en weet waarschijnlijk niet dat het gevaarlijke Melanoom vaker voorkomt bij mensen wie binnen werken dan mensen die buiten werken. “Als onderzoekers, buitenom de dermatologie van de chemische cosmetica wereld, over alle feiten zouden beschikken hoe het anti-zonnen is verdraaid, zouden zij zich waarschijnlijk meer kunnen vinden in het volledig terug laten keren van de natuurlijke benadering van zonblootstellingen.

“Dat zijn volledige blootstellingen zonder roodheid of verbrandingen”, volgens Joseph Levy.“De angst voor blootstellingen aan zonlicht heeft het hoogtepunt wel gezien. De dag dat dermatologen scanderen uit de zon te blijven nadert zijn einde.”

16.000 mensen

De UAB studie onderbouwt dit. Zij volgen meer dan 16.000 mannen en vrouwen met een leeftijd van boven de 45. Onderzoekers onderzochten deze personen en die het minste in de zon kwamen hebben een 60 procent groter risico op een beroerte dan degene wie de meeste zon kregen.

De onderzoekers speculeren dat Vitamine D de correlatie kan zijn, maar zijn zorgvuldig met het nemen van conclusies. Voor het maken van conclusies en een uitsluitsel is meer onderzoek nodig.

“Wij weten nog niet de exacte verhouding tussen zonlicht en beroertes gepast is”, verteld McClure HealthDay. “Er zijn heel wat hypothesen. Momenteel begrijpen wij werkelijk nog niet wat het mechanisme hierachter is.”

 

Wil jij ook gezonder gaan leven? Begin met Zonnen, Sporten en Gezond Eten!

Joffrey Teusink