Blogs over BruiningsadviesBlogs over GezondheidBlogs over Veiligheid

10 gouden zonregels

Veilig zonnen? Natuurlijk!

Sun-ID, met zonnestudio’s in Hoogeveen en Assen, streeft samen met het Platform Verstandig Zonnen naar duidelijke en eensluidende voorlichting over zonnen.

Onze belangrijkste adviezen zijn samengevat in ‘Tien Gouden Regels’ en gaat over het verantwoord en veilig omgaan met uv-licht, en geldt zowel voor de buitenlucht als onder de zonnebank.

1. Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding

2. Bescherm uw hoofd, oren, nek en ogen; denk aan een zonnehoed en een goede uv-werende zonnebril met CE-markering. Draag beschermende kleding als u niet speciaal aan het zonnebaden bent.

3. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met uv-a en uv-b bescherming) met een beschermingsfactor die voor u geschikt is. Doe dit royaal en herhaal dit na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.

4. Ga niet zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur; zoek dan de schaduw op. Ga op andere manier ook niet vele uren in de zon, gemiddeld niet langer dan zo’n drie uur per dag.

5. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. (U kunt uw huidtype bepalen met een test op www.kwfkankerbestrijding.nl/zonnen.)

Jongeren, kinderen, baby’s

6. Pas extra op met zonnen als u jonger bent dan 18 jaar omdat uw huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.

Zonnebanken en zonnestudio’s

7. Maak geen verschil tussen de straling van de zon buiten en die van de zonnebank. Uw huid reageert daar hetzelfde op. Op de zonnebank krijgt u ongeveer evenveel zon als in de zomer aan de Middellandse Zee.

8. Volg in een zonnestudio het advies en de aanwijzingen van de medewerkers op. Gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril.

Medische aspecten

9. Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.

10. Vraag informatie bij een arts als u een huidaandoening hebt. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt dat juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees de bijsluiter.